Fórum - Blog - Minden

Mikrogyöngyök

2020.11.26 16:26
Mikrogyöngyök

Mikrogyöngyök

Elsőre talán jól hangzó elnevezés, a valóság azomban más.

Mik azok a mikrogyögyök?

 

Mikroműanyagok a kozmetikumokban

A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyag darabok, amelyeknek két fajtáját különböztetjük meg: az elsődleges és a másodlagos mikroműanyagokat. A kettő között a keletkezés módja a legnagyobb különbség.

 

A mikroműanyagokról 5-10 évvel ezelőtt még semmit nem hallottunk, ma már az egyik legkomolyabb globális környezeti problémaként tekintünk arájuk. Az 5 milliméternél kisebb műanyagokról van szó, de a veszélyük épp ebben rejlik. Hogy gyakorlatilag észrevehetetlenek és mindenhová eljutnak, mára már mindenhol jelen vannak.

Ma már a világ legtávolibb pontjain is ott vannak, a magas hegyektől, az óceánok mélyén át a sarkvidékekig. De nemcsak környezetünkben, bennünk is ott vannak, ennek hatásairól azonban ma még keveset tudunk.

Az elsődleges mikroműanyagokat maga az ipar gyártja apróra és nyersanyagként használják őket. A kis részecskék vagy granulátumok alapanyagként szolgálnak a műanyaggyártáshoz, vagy kozmetikai termékek, tisztítószerek és egyéb termékek összetevőjeként, adalékaként.


másodlagos mikroműanyagok nem szánt szándékkal keletkeznek, hanem a nagyobb műanyag vagy műanyagot tartalmazó tárgyak lebomlásakor, például az UV-sugárzás, dörzsölődés, vagy egyéb fizikai hatások hatására. A másodlagos mikroműanyagok csoportjába tartoznak például a ruháinkból kiszakadó mikroszálak.

A kozmetikai ipar termékeiben elsődleges mikroműanyagok találhatók. Alkalmaznak egyrészt mikroműanyag-részecskéket, mikrogyöngyöket, amelyek átmérője legfeljebb 1 milliméter. Illetve megtalálhatók a termékekben a félszilárd vagy folyékony szintetikus polimerek is. Feladatuk többféle: töltőanyagként hasznosulnak, tisztító, hámlasztó szerepük van vagy különleges ragyogást adnak a bőrünknek.

 

Mi a baj a mikroműanyaggal?

A kozmetikai iparban használtakat úgy tervezték, hogy ne is tulajdoníts nekik különösebb jelentőséget, csak a pozitív hatásukat vedd észre, és a használat után ne találkozz velük. A legtöbb eltűnik a lefolyóban, amivel csak az a baj, hogy aprócska méretük miatt a víztisztító szűrőrendszerek nem képesek megállítani őket, és egyenesen a természetes vizekbe jutnak. A vízbe kerülve komoly gondot okoznak, mert a kisebb tengeri élőlények tápláléknak hiszik őket, a műanyag felhalmozódik a szervezetükben, amely gyulladást okozhat, és el is pusztulhatnak miatta.

És ha ez nem volna elég: a mikroműanyagokhoz szívesen tapadnak az óceánokban lévő vegyi anyagok, többek között az úgynevezett POP-ok is. Ezek a környezetben tartósan megmaradó (perzisztens) szerves szennyező anyagok, amelyek a mikroműanyagokkal együtt bekerülnek a táplálékláncba. És ha belegondolsz abba, hogy a tápláléklánc csúcsa az ember, akkor nem nehéz következtetni arra sem, hogy valószínűleg ilyen anyagokat mi is nap mint nap fogyasztunk.

 

Milyen kozmetikumokban találhatók mikrogyöngyök?

A szilárd mikrogyöngyöknek csiszoló, dörzsölő hatása van, emiatt többek között bőrradírokban, fogkrémekben, tusfürdőkben vannak jelen. Néha láthatod is a kis granulátumokat.

Szabad szemmel látható műanyag granulátumok (mikrogyöngyök) a kozmetikumban.

A többi szilárd mikroműanyag, illetve a félszilárd és folyékony polimerek, folyékony műanyagok azonban nem láthatóak az emberi szem számára. Ezeket azért használják, mert ezek gondoskodnak arról, hogy a fedő hatású kozmetikumokat, mint az alapozó vagy a színes dekorkozmetikumok, gyönyörűen el lehessen dolgozni, szépen és egyenletesen el tudd oszlatni a bőrödön. De nem kell ehhez színes kozmetikum sem, hiszen például a golyós dezodorokban is megtalálhatók, ezért lehet kényelmesen és könnyedén felkenni a terméket a bőrre, egészen egyszerűen jó érzés lesz használni.

Nem is gondolnád, de a samponokban is jelen vannak azért, hogy védőréteget alakítsanak ki a hajszálakon, így megkönnyítve a tincsek kifésülését. A hidratáló krémekben pedig azért vannak jelen, mert rugalmas érzést biztosítanak a bőr számára. Ezek után tényleg félelmetes belegondolni abba, hogy ezek a láthatatlan nanorészecskék vajon mennyire épülnek be a szervezetünkbe.

Ha össze kellene foglalni, mi mindenben vannak jelen, a válasz egyszerű, szinte mindenben:

 • bőrradírozókban,
 • fogkrémekben,
 • hidratáló krémekben,
 • ajakbalzsamokban,
 • körömlakkokban,
 • púderekben.
 • arclemosókban,
 • rúzsokban,
 • alapozókban,

 

Így ismerd fel a mikrogyöngyöket!

A mikroműanyagokat nem nehéz felismerni, elég csak megnézni az összetevők listáját. Ezt tedd meg akkor is, ha úgy gondolod, lehetetlen dolog, hogy mikroműanyagot tartalmazzon az adott termék, ugyanis több száz olyan összetevő létezik, amely tulajdonképpen mikroműanyagot jelöl.

A Beat the Microbead oldal az egyik legátfogóbb forrás a témában, érdemes követni a tevékenységüket. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) korlátozási javaslatai, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és egy független európai környezetvédelmi tanácsadó cég (Tauw) segítségével összeállítottak több listát is, amely segíhet. vörös listájukat érdemes böngészni, ha kíváncsi vagy, milyen összetevők jelentik a kozmetikumok esetében, hogy mikroműanyagról van szó.

A kozmetikumokban leggyakrabban előforduló mikroműanyagok a következők:

 

 • polietilén (polyethylene – PE),
 • polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate – PET),
 • polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate – PMMA).
 • polipropilén (polypropylene – PP),

De hogy ne kelljen még ezt is fejben tartani elég az is, ha annyit megjegyzel: a legközelebbi vásárlás során nézd meg, hogy van-e az összetevők között “poli”-val, vagy “poly”-val kezdődő szó!